Tweede en geheel herziene editie van het in 2015 verschenen Europa: een nieuwe geografie. Er zijn nieuwe hoofdstukken aan toegevoegd, bijvoorbeeld het derde over natuurbehoud en milieubeleid. Ook de eerste twee hoofdstukken zijn grondig gewijzigd; in hoofdstuk 1 is het voorheen zelfstandige hoofdstuk over de natuurlijke omgeving ondergebracht. De Europese Unie heeft nu een apart hoofdstuk gekregen. Het hoofdstuk over bevolkingsontwikkelingen is toegespitst op het vraagstuk van arbeidsmigratie binnen de EU en de komst van immigranten van buiten de EU. Andere hoofdstukken zijn wel geactualiseerd en voorzien van nieuwe voorbeelden, kaders en foto’s, maar in hoofdlijn hetzelfde gebleven.
Geografisch bezien gaat dit boek over de landen van de Europese Unie, plus de landen op de Balkan die het lidmaatschap hebben aangevraagd (Servië, Montenegro, Albanië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina en Macedonië), en de landen waarmee de EU sterk verbonden is, zoals Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Turkije blijven onbesproken.
Europa kent een grote verscheidenheid aan landschappen en culturen. Van imponerende hooggebergten tot eindeloze laagvlakten, van delta’s en kustgebieden tot afgelegen eilanden. Binnen honderd kilometer wisselen drukke wereldsteden met ontvolkte randgebieden, en welvarende regio’s met verarmde industriegebieden. Op 4 miljoen vierkante kilometer wonen in de Europese Unie 500 miljoen mensen. Weinigen voelen zich in de eerste plaats Europeaan, de nationale en regionale hartstochten zijn sterk. Binnen de Europese Unie wordt over veel onderwerpen zeer verschillend gedacht. Echter, ondanks en dankzij de verscheidenheid is de betrokkenheid tussen gebieden en tussen mensen gegroeid. Samenbindende krachten zijn op velerlei gebied werkzaam en vanzelfsprekend geworden. Steden zijn verbonden in Europese en mondiale netwerken. Als communautair samenwerkingsverband subsidieert de Europese Unie infrastructurele netwerken, stimuleert economische ontwikkeling in achtergebleven regio’s en ontwikkelt natuur- en milieubeleid. Velen maken gebruik van het vrije personenverkeer binnen de EU voor werk, onderzoek of studie. En meer dan ooit zijn historische steden de bestemming geworden van citytrips.
Dit boek biedt een gedegen geografische inleiding tot Europa en de Europese Unie. Veel voorbeelden verduidelijken de historische, economische en politiek-bestuurlijke hoofdlijnen. Tal van kaarten, figuren, tabellen en foto’s verhelderen de tekst.